Често задавани въпроси

Отговори на някои от основните въпроси, които ви вълнуват

Имам ли нужда от психотерапия?  

Някои хора казват, че всички имаме нужда от психотерапия, но аз не съм толкова крайна. При всички положения психотерапията помага, когато усещаш, че повтаряш и повтаряш една и съща грешка в отношенията си или една и съща ситуация - макар и с други участници ти се случва и те изправя пред еднакъв краен резултат.

Има състояния, при която психотерапията е много силен инструмент за преодоляването им. Такива са хранителните разстройства например. При панически атаки и други соматични проявления лекарите съветват пациентите си да потърсят психологична консултация, защото тялото реагира на стреса чрез физически симптом - който може да е сърцебиене, задух и т.н. 

 

Така че: имате ли нужда от психотерапия?

Само хора с хранителни разстройства ли приемате?

Работя с много хора с хранителни разстройства или проблеми с храненето, заради големия ми интерес по темата, но също така се срещам за консултации и при желание за терапия с хора, които работят под тежък стрес - личен и работен; при бърнаут, панически атаки и тревожности от различен тип. Работя със семейни двойки.

Колко време продължава психотерапията?

Зависи от естеството на проблема ви и личните ви нагласи. В началото на взаимните ни срещи ще говорим за Вашите очаквания и ще създадем рамка на терапията спрямо актуалния ви проблем и желанието ви за навлизане в дълбочинен анализ.

 

Чел/а съм много книги и знам какъв ми е проблема, но не знам как да го реша.

Осъзнаването е дълбоко личен процес, който може да се случи и като четете, но участието на психотерапевт в личните ви търсения го подпомага и ви дава възможност да видите, това, което не може да видите сам/а. 

 

Колко често са срещите?

Обичайно са веднъж седмично в определен ден и час, към който се придържаме. Понякога, когато се налага, и в началото на лечение на хранителни разстройства може да насроча часове два или три пъти седмично.