Блог

Историята за двата вълка

Днес чух тази история, принадлежаща на индианското племе чероки.

Дядо и внуче ходели из гората. Държейки малкото момче за ръка, старецът започнал своята история. „В нас“, казал той, „има два вълка, заключени в постоянна битка – добър вълк и лош вълк. Добрият вълк представлява всички добри неща, които се стремим да бъдем: смели, честни, истински, щастливи и щедри. Лошият вълк е алчността, гнева, егоизма, арогантността, омразата и страха. През целия ни живот — завърши мъжът — тези два вълка се бият в теб. Детето го погледнало и попитало: „Кой от двамата побеждава?“. Дядото отговорил: „Когото храниш“.

 

Вълците са нашите вътрешни гласове – всички имаме катран, черна боя, пукнатини. Никой не е перфектен, но и всеки от нас е способен на доброта. Затова можем да изберем да храним добрия вълк в нас, да сме с хора, които ни помагат да сме добрата версия на себе си.

Помислете как прекарвате времето си и на какво давате повече през деня си. Добрият вълк обича да се смее, да прави добро, да се грижи за себе си и другите, да спи и да тича, да се движи и да усеща тялото си. Добрият вълк обича да има хубава бърлога, да е глутницата си и да чувства свободата.

 

Още по темата

В книгата на Теодора Славова „42 дни“, на която имах удоволствието да съм редактор, може да прочетете един съвременен прочит от любопитен български автор.

 

 

Photo by Shelby Waltz from Pexels

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.