Блог

Килограмите са „новите цигари“

Днес The Guardian описа мерките, които британското правителство ще разкрие скоро в опитите си да предотврати развитието на епидемията от затлъстяване

Наричана „кризата със затлъстяването“, темата провокира нови регулации за  преработените храни по същия начин, по който се е действало с тютюна, като засега се обсъждат мерки за:

 • силни рекстрикции върху ценовите промоции на преработени храни
 • забрана върху веригите за бързо хранене, разположени близо до училища
 • забрана на реклами за пица, бургери и друга храна от този пит преди 9 вечерта.
 • евентуална регулация на опаковките с цел да не бъдат толкова привлекателни

Това се подкрепя от организации като Obesity Health Alliance, коалиция от 40 благотворителни дружества, които са съгласни, че е трудно на хората да устоят на непрекъснатото бомбардиране с реклами на висококалорични храни и ограничаването им в късния часови пояс би имало ефект според тях. През 2018 година, кампанията за намаляването на захарното съдържание в безалкохолните храни доведе до това, че производителите започнаха да ги произвеждат с около 28.8% сладост.

Войната със затлъстяването“

На 30 юни Борис Джонсън обяви „война със затлъстяването“, воден от научните данни, че един от водещите фактори при смъртните случаи от коронавирус лицата са били с наднормено тегло или затлъстяване. Във Великобритания 64% от лицата са с индекс на телесната маса над препоръчителната. Това идва в момент, когато властите (по принцип, не конкретно и само Джонсън) са критикувани за предишните политики в тази област.

Опитът от Амстердам

През 2012 година в Амстердам се създава схема за реакция на пандемията, след като се открива, че всяко пето дете е с наднормено тегло. Членът на градския съвет и заместник кмет по здравеопазването Ерик ван ден Бург „прави детското затлъстяване политически приоритет“ (!!!) и след 3 години резултатите са – 12% надолу, като мерките, прокарани от тях са:

 • Забрана на плодовите сокове в училищата, разрешени за продажба са само вода и мляко.
 • Без спонсорства на компании за бързо хранене
 • Родителите са насърчени и помолени да не използват колички (включително и колички-мотори, животни и т.н., които се бутат от възрастните), а мвесто това да се използван колела без педали
 • Екип от 100 се фокусират върху първите 1,000 дни на всяко дете
 • Субсидиране на фитнес и спортни занимания за семейства с нисък доход
 • Курсове по готварство с по-здравословни съставки на традиционни рецепти
 • Веригите за бързо хранене не обслужват деца без да има възрастен придружител
 • Насърчаване на качествения сън на децата (ако едно дете не спи достатъчно, тогава става по-гладно, което разбърква хормоните. Програмния мениджър Карен ден Хертог има в целите си и организирани дискусии с родители за здравословния сън).

 

 

 

Още по темата

PDF на програмата на Амстердам за мерки в областта на здравето

Още един документ за „холандския начин“

Статия в BBC, която показва и затлъстяването в световен мащаб

Критика в The Spectator на новата политика на Джонсън

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.