Блог

Кирил Кандиларов за Хелтико и бъдещето на телемедицината

Причината да се срещна с Кирил Кандиларов беше мобилното приложение за телемедицина Хелтико (Healthyco), което има за цел да свързва пациенти и лекари за консултации онлайн, чийно съсъздател е той. Въпреки че настоящата ситуация изглежда идеална за стартирането, за да се стигне до момента на появата на Хелтико в Google Play и  App Store, има години на разработка и мислене. Кирил Кандиларов е с магистърска степен по биотехнологии, с над 20 години опит в областта на медицинската диагностика, съосновател и мениджър на Медико-диагностични лаборатории Кандиларов.

За мен лично беше впечатляващо широкото мислене на Кирил Кандиларов, с решението му да включи в тази „докторска“ апликация психотерапията, признавайки значението на „лечението с говорене“ (т.е. психотерапията), в рамките на лечението на тялото. Така в момента в Хелтико може да намерите психотерапевти от различни модалности, с които да се срещнете, когато бъде установено, че причините на дадено заболявание може да е психосоматично например.

От колко време подготвяш старта на Хелтико?
Идеята се зароди още през 2014 г., когато създадох първия идеен проект за телемедицина. През 2015 предложих на Стоян Дипчиков, който е и мой братовчед да го реализираме заедно. Стоян е завършил магистратура по мобилни технологии, а в момента е главен търговски директор в Despark, една голяма IT компания. Първоначално взехме решение да го реализираме по проект за иновации, което ни забави с две години.

От позицията на времето и опита, който натрупахме през тези две години, защото ние не се отказахме, а се развивахме, мога да кажа, че тогава не беше подходящият момент за подобна инициатива. Докато сега смело мога да твърдя, че сме на прав път

Какво ти дава тази увереност? Развитието на технологиите? Или готовността на хората за такъв тип консултации?

Бъдещето е в технологиите. Хората не искат да губят време. Искат да могат да избират. Чрез телемедицината те имат лесен достъп до най-добрите специалисти в цял свят. Пестят време и пари, ако им се налага да пътуват до друг град или държава за консултация. Особено при онкоболните, бързината на вземане на решение е от решаващо значение за лечението на пациента. Не на последно място бързата консултация им спестява и много притеснения.

Кои са главните участници в проекта?
Общо в момента екипа ни е от 8 човека – основните замесени сме аз и моят партньор  Стоян Дипчиков. Екипът ни е нашата гордост, защото сме събрали млади и амбициозни специалисти с желание и хъс за работа, състои се от мениджър развитие, IT специалисти и съветници.

Под красивото лого на Хелтико има много работа – както на ниво технологии, така и свързването с професионалисти в областта на медицинската наука.  Какво те мотивира толкова време да се занимаваш с този технологично-медицински продукт?
От 20 години съм съосновател и съсобственик на лаборатория Кандиларов. През тези години се зароди идеята и желанието ми, пациентите да имат лесен достъп и избор на медицински специалисти в България и чужбина. Идеята е пациентите да имат възможност да се консултират с най-добрите специалисти онлайн, винаги ,когато имат нужда, без да напускат дома си, като по този начин приложението им помага да пестят време и пари.

Т.нар. телездраве или телемедицина (telehealth) е в своя пик в много държави. Каква е причината според теб досега да не е толкова популярно точно в България или за българоговорящия пазар?
Това е нещо ново за цял свят, което се развива с бързи темпове, през последните години. Мога да дам пример с Германия,която е 90 млн., където също не е съвсем развито. Телемедицината за мен, това е бъдещето, където пациеннтите ще могат да бъдат обслужвани бързо и качествено, както и лекарите да бъдят по-справедливо заплатени.

Аз съм от лекарско семейство и една мечтите ми  е лекарите да останат да работят в България. Но за да се случи това трябва да има по адекватно заплащане за тях. Според мен телемедицината е един от начините,който ще помогне това да се случи. Те ще са точно както IT специалистите. Ще могат да работят в България като консултират пациенти в България и чужбина.

От началото на извънредното положение различни форми на комуникация онлайн с видео станаха много популярни – познати отдавна, нови и професионални. Защо реши приложението да бъде със собствена програма за видеовръзка?
Технологично моят партньор Стоян се грижеше за разработването на приложението. Видеовръзката е заложена още от идейния проект. Целта е пациента да получи реален контакт, а той може да се осъществи навсякъде. От това се пестят време и средства.

Колко специалисти и от какви области са включени в приложението в момента?
В момента имаме над 100 лекари и специалисти от България, Германия и Южна Корея,в мобилното приложение, за видео консултации и в интернет страницата за писмени консултации.
Много от пациентите се нуждаят и от консултация второ мнение. За тяхно улеснение в нашето приложение включваме лекари от цял свят. Важно е пациента да може да има избор на специалист. В същото време мобилното ни приложение дава възможност за видео консултации в реално време. Пациентът може лесно да влезе в приложението и да си запази час и в реално време се консултира с специалист. Създали сме и възможност за писмени консултации през интернет страницата на Хелтико, където след като пациента зададе своите въпроси до лекаря, ще получи отговор най-късно до 7 дни. И в мобилното приложение, и в интернет страницата, пациентите могат да качат своите изследвания и други медицински документи, които да могат да показват.

Какви са плановете ти, къде искаш да стигнеш като брой хора в края на годината?
Надявам се все повече пациенти в България да се доверяват на телемедицината и скоро да разширим още повече портфолиото си, като включим лекари и специалисти от много страни. Нашето желание е да помагаме и на хората с хронични заболявания. Искаме да включим в Хелтико много лекари, специалисти и специализанти, които да дават и безплатни консултация за хронично болните и хората в затруднено положение

 

Фейсбук страницата на приложението за телемедицина Хелтико,

където може да следите за уебинари и събития, които се организират. На 8 май от 15 часа предстои безплатен уебминар с д-р Райна Стоянова по повод Европейския ден за борба със затлъстяването на тема Метаболитен синдром и затлъстяване в ерата на телемедицината. Преди това имаше уебинар с д-р Мустаков за разликата между непоносимост към храни и хранителни алергии, които може да гледате и на запис в линка.

.

Още по темата

Два термина влизат в това интервю и мисля – телемедицина и телементално здраве.

Телемедицината е разпространението на свързани със здравето услуги и информация чрез електронни информационни и телекомуникационни технологии.  Тя позволява контакт, грижи, съвети, образование, интервенция, наблюдение на пациенти, които са на някакво растояние.

Телементално здраве е използването на телемедицина за предоставяне на оценка на психичното здраве и лечение от разстояние. Вече сме в шестото си десетилетие като добре позната практика в медицинската област. Чрез нея се разширява достъпа до грижи и пациентите и доставчиците са много доволни от него за голямо разнообразие от услуги. Чрез термина телементалното здраве се обозначава както психотерапевтичните услуги, така и телепсихиатрията.

През 2008 г. метаанализът на проучвания установява, че телемедицината е рентабилна алтернатива в 21 от 23 проучвания, по-голямата част от които се фокусират върху грижите за хронични заболявания. Основните ползи, получени от телемедицината е намаленото използване на болниците, подобреното спазване на пациентите с плановете за лечение, подобрената удовлетвореност на пациентите от здравните услуги и подобреното качество на живот.

Множество проучвания са открили ползи, свързани с прилагането на телездраве за домашно наблюдение, когато се прилагат при пациенти със сърдечни проблеми. Набор от скорошни проучвания, които сравняват телездравето с традиционната извънболнична помощ, отчитат оценки на спестяванията в диапазона от 17% до 75%. (данните са тази статия)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

снимката е от личния архив на Кирил Кандиларов

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.