Блог

Музикантите като група със специален риск в хранителните разстройства

Причината? Перфекционизмът.

Хранителните разстройства са изненадващо често срещани сред музикантите. В живота на музикантите има освен възпитаваният с години перфекционизъм към музиката и изпълненията, така и големи количества стрес, тревожност и… депресия – заради големите вълни на силата на емоциите – от които се извлича музика, но и се създава голямо пространство за страдание. Публиката и нейните реакции – не винаги добронамерени, създават допълнително пространство за покълването на – ще използвам блестящата формулировка на д-р Дончев – „злокобните цветя“ на хранителните разстройства.

Имената на Тейлър Суифт, Ейми Уайнхаус, Деми Ловато, Бритни Спиърс, Елтън Джон и Лейди Гага, са само част от многото музиканти, минали през през това.

В изследване, направено наскоро, били подбрани музиканти на 18 или повече години, на всички етапи от своята музикална кариера и били интервюирани за минали и настоящи проблеми, като  общото им психично здраве било оценено за депресия, както и ИТМ. Представени били  всички видове музика – класическа, поп, рок и т.н. 83% са инструменталисти, 31% са певци, 5% са композитори, като в резултат имаме патологични стойности при 19% от музикантите, а когато са питани за историята на живота на разстройство на храненето, 32% от участниците са отговорили положително, т.е. в някакъв минал момент са били засегнати от хранително разстройство.

Повечето от изследваните са казали, че хранителните им навици не се отразяват нито на кариерата им, нито на тяхното представяне; някои обаче са споделила, че кариерата им се е отразила върху хранителните им навици – мнозина съобщават, че ще променят диетата си, ако имат по-високи доходи, а около 20% са зависими или пристрастени към определена храна или напитки, обикновено напитки, съдържащи кофеин.

Авторите отбелязват, че увеличеното разпространение на хранителните разстройства сред музикантите може да се дължи на повишените нива на перфекционизъм (особено при класическите и професионалните музиканти), защото тяхната цел е да се представят перфектно. Авторите също така предполагат, че една от причините певците да споделят по-често за хранителни разстройства, отколкото инструменталистите, е, че е налице амбивалентна връзка с техния основен инструмент, тоест как изглеждат телата им е много важно за общото им преставяне.

В популярното схващане се приема, че определени групи са изложени на висок риск от хранителни разстройства; това са най-често професионалните спортисти и танцьори, но вече имаме основание да добавим и групата на музикантите като рискова за хранителните разстройства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.

снимка Pexels

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.