Блог

интересни линкове, 24 март 2018

Предпочитам кафето ми да има вкус на кафе, но гарам масала е интересна добавка. Видях наскоро в Балев биомаркет и някакви други добавки за кафе, но за следобедно или по-различно кафе може понякога просто да добавите на върха на лъжичката и есенцията с аромат на ром на Д-р Йоткер (вкусно и безалкохолно). Гарам масала е характерна смес за Индия и се използва често в кухнята, но също и се добавя към чая, може да намерите и в биомагазините готови смеси, моята е от Whiterose, разликата едва ли е голяма. Масала чай не е екзотика, а типичен начин за пиене на chai. Думата „chai“, която използваме и в български както за билковите отвари, така и за черните, зелени и бели чайове е абсолютно същата като „tea“ – но защо и двете означават едно и също? Най-лесното за преглъщане обяснение е в Mental Floss накратко е, че в повечето китайски езици като мандарин и кантонски растението и напитката се наричат нещо като „ча“, докато в други диалекти като мин нан китайски (говорен в Малайзия, Индонесия и Тайван), звучи повече като „te“. Оттам „tea“ и „chai“.

Селена Гомес тази седмица направи заглавия по онлайн медиите – и браво на нея! – няма какво да се срамува от тялото си – нито тя, нито ние. New York Times публикуваха интересна статия за анорексията – „През последните години повечето изследователите започнаха да мислят, че няма един единствен случай и че е повече като рецепта с няколко съставки – генетика, личностен тип, хормони и стресови житейски ситуации – всички те случили се в погрешния момент“. Абсолютно съм съгласна с това и ще допълня така – само здравото търпение и последователното отношение към психично и физическо здраве може да надвие ината на тези болестите от спектъра на хранителните разстройства.

Лекцията на Биляна Савова за множествената склероза пред TED, вече онлайн – за важността да избереш сам какво означава болестта за теб. За всеки, който страда от нещо хронично това може да е откровение – за останалите – урок по живот.

Коледен край?! Не, тази песен е подходяща за всеки сезон от Синатрово време.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.