Блог

булимия и бременност

%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b8-%d0%b1%d1%83%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%8fПонякога бременноста може да спре булимичните повръщания, наистина. Но не винаги. Здравни усложнения от булимия винаги има – по-леки или по-тежки зависи от много фактори. Но бременноста е предизвикателство дори за напълно здрави жени – някои, от които започват да повръщат по други причини, но ако сте бременна и страдате от булимия, това е статия за вас.

Рискът, ако болестта продължи е, че според изследванията има по-голяма вероятност от спонтанен аборт или ранно раждане, бебето да е с поднормено тегло или да е мъртвородено. Причините за тези плашещи резултати се свързва с лошото хранене при булимия и отразяването му върху ембриона и фетуса. Жените с булимия също така са и с по-висок риск от следродилна депресия в сравнение с другите родилки. Ако успеете да спрете с повръщането и/или лаксативите, докато носите бебето това ще е огромен успех, но ако не се случи може да се забиете в още обвинения – защото е истина, че бремеността може да прекъсне болестта, но може и да не го направи. Ако се случи точно това, което не искате – да сте бременна и с булимия, е важно да знаете, че е добре да съобщите за начина си на отношения с храната с вашия гинеколог или да потърсите професионална психотерапия при хранителни разстройства. Булимията не е личен избор, но е личен избор дали да изберете да потърсите помощ да я превъзмогнете. 

Мислите за бъдещето и за деца може да бъде сериозен аргумент за лечение на булимия, тъй като булимията прави зачеването по-трудно при някои жени.

Но дори да „изчезне“ по време на 9те месеца, една нетретирана булимия винаги остава ключа за връщането си в себе си…

Една кратка бележка за мъжете с булимия, които макар и рядкост, съществуват: наблюдавани са случаи на намален фертилитет по време на болестта, но тъй като мъжката булимия не е добре изследвана няма категорични данни по въпроса.

 

–––––––

Допълнение от 20/05/2018:

Препоръчвам книгата „Войната с храната„, на която съм редактор и автор на предговора (може да го прочетете тук), за да направите крачки в опознаването на проблема си.

Книгата може да намерите само онлайн. 

 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.