Блог

Данни за нарастването на проблемите с хранителни разстройства при децата

През последните години се наблюдава увеличаване на броя на засегнати и диагностицирани с хранителни разстройства и в клиничните доклади на Американската Академия по Педиатрия се говори за 0.5% от момичетата в САЩ, които предполагаемо страдат от анорексия и 1 до 2% срещат критериите за диагностициране на булимия.

Нарастването на заболеваемоста е сред мъжете, които сега твърдо представляват 10% от всички случаи, като клиничния доклад съветва педиатрите да обръщат внимание на децата с цел ранна превенция от хранителни разстройства.

Деца, чиито родители се фокусират върху здравословни модели на хранене и редовна физическа активност има по-малка вероятност да развият нездравословни начини за контролиране на теглото (такива са гладът и тежките диети, пургативите и повръщането), се казва също.

През последните 30 години, ръстът на децата с наднормето тегло и тежко затлъстяване е нарастнал двойно, а тийнеджърското затлъстяване е станало четворно по-голямо. Семейната намеса при лечението на тийнеджърска затлъстялост и хранителните разстройства се препоръчва като по-ефективна, отколкото фокусът само върху децата, а препоръките на ААП включват:

  • Да не се окуражават диетите, пропускането на хранения или използването на хапчета за отслабване
  • Позитивно отношение към тялото
  • По-често хранене със семейството
  • Препоръка в семейството да се избягва да се говори за теглото

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.