Блог

За хранителните разстройства в 3 минути

три минути1 живот за 3 минути: ако отделиш три минути, за да прочетеш този материал, можеш направиш своя живот, или на твой познат, по-добър. Хранителните разстройства са потенциално животозастрашаващи заболявания, с най-висока смъртност от всички психични разстройства. Болестите, свързани с хранителните навици са четири типа: анорексия, хиперфагия (наднормено тегло в следствие на непрекъснато преяждане), булимия и комбинация от първите три.

Булимията може да протича десетки години, без близките да разберат за проблема, а рисковете за здравето ни са много. Тя е по-коварна от другите две проявления, защото няма белези. Булимиците често са перфектни и успешни във всичко. Те са символ за съвършенство, защото умеят много и са много силни, праволинейни и самоконтролиращи. Никой не си дава сметка как тези хора са роби на собствената си психика. Почти невъзможно е болен от булимия да бъде разпознат, освен ако той самия не иска да се излекува и търси помощ. Много често, той стига твърде далеч в болестта и не може да я пребори сам, единствено много голяма обич и подкрепа от близки могат да помогнат, както и осъзнаване с помоща на професионален психотерапевт в областта. Също и йога практики могат за възвърнат правилната мисъл на болния. Защото мозъка му е болен, а не апетита.

Не защото съм била жертва на това заболяване, смятам, че е най страшната болест на новото поколение. Булимията не се вижда от околните, от близките, от никой. Булимията се прикрива дори от човек, с който можеш да си непрестанно заедно. Това е болест на психиката, объркана психика. Тя се проявява когато сме с ниска самочуствие , липса на любов и подкрепа и постоянно търсене на съвършенството и неговото доказване.

Хранейки се безгранично поемаме липсата от нещо което имаме нужда , а всеки има нужда от любов. Поемаме компанията, присъствието, любовта, топлината и после, я отхвърляме, защото се самоконтролираме. Защото знаем че можем… Знам че булимията ми е последствие от недостатъчното самочувствие ,въпреки че спечелих първа място на конкурс за красота във Франция, прекалено желание всички да ме харесват, страх от отхвърляне и неприемане, страх от провал , липса на любов, не добра връзка с майката.

Няма невъзможни неща и всеки може да се излекува, но първо трябва да повярва. Често това е свързано с любов, защото булимиците имат повече от всеки нужда да дават и да получават любов . Психотерапията намира ключа на проблема, помага за изцелението.Най-хубавото в лечението е, че човек се сблъсква с първоизточниците на заболяването и много често и те се разрешават“, разказва жена, която разказва за това, през което е минала

3 гледни точки за булимията

Мила*, страдаща от булимия: „Събудих се с лошо настроение. Не знам какво да правя. Всичко ми е черно и тежко. Чудя се кога ще намеря време да се натъпча, за да ме отпусне. Целият ден съм на работа. На връщане от работа взимам две торби с храна. Ще ги изям и ще ми олекне.“

Нутриционистът на Мила: “Храненето на Мила редува прекалявания и редуциране на храната, като прекаляването е с високовъглехидратни храни, като с повръщане тя контролира теглото си.“

Психотерапевтът на Мила: „Когато Мила открива повръщането като начин да се оттърве от храната, това й се струва добро решение, при което може да контролира какво се случва, когато преяжда. Не след дълго обаче повръщането започва да котролира нея. Това е момента, в който много жени решават да устоят на желанието да се натъпчат и повърнат. Това са умни и чувствителни жени и тогава започва големия проблем с това поведение, което се превръща в болест и отнема емоциите им, която крие и много здравословни рискове. Понякога, добре проучили, се срещат с психиатър, но в световен план е доказано, че само продължаващата психотерапия води до дълговременни резултати.“

*името на клиента е сменено

3 факта за хранителните разстройства

  • 70 милиона души по света страдат от хранителни разстройства

  • Възрастовата граница на заболелите се вдига през последните години и все по-често първите симптоми започват да се развиват след 20-тата или след 30-тата година

  • Те са животозастрашаващи, но лечими болести

3х3 = Деветте истини за хранителните разстройства

* разработени от водещи международни професионалисти и организации в сферата

1. Много хора с хранителни разстройства изглеждат напълно здрави, а всъщност са тежко болни.

2. Семействата на хората с хранителни разстройства може да нямат нищо общо с болестта и да помогнат много за преодоляването й.

3. Хранителното разстройство е сериозна здравословна криза, която пречи на личния и семейния живот.

4. Хранителните разстройства не са съзнателно направен избор, а сериозна болест.

5. Хранителните разстройства засягат хора от всякаква възраст, пол, етнос, раса, тип тяло и тегло, сексуална ориентация и социално-икономически статус.

6. Хранителните разстройства носят висок риск от суицид (самоубийство) и медицински усложнения.

7. Гените, но също и заобикалящата среда, играят важна роля в „отключването“ на хранителните разстройства.

8. Само гените не определят възникването на хранителни разстройства.

9. Пълно възстановяване след хранително разстройство е възможно. Ранното разпознаване и лечение са важни за това.

3 минутен тест

Първата стъпка за промяна е признаването дали имаме нередни хранителни навици. Вече можем да направим онлайн тест, който да ни ориентира дали имаме предразположение към хранително разстройство и да поставим началото на пътя към излекуването.

Автор: Детелина Стаменова, психотерапевт, специализиран в хранителни разстройства и емоционално хранене, официален представител на „Световния ден за действия против хранителните разстройства“ у нас. Работи заедно с професор Захарина Савова, д.м., с която провеждат консултации в единствения специализиран кабинет за хранителни разстройства у нас. В момента двете подготвят книга за хранителните разстройства и емоционалното хранене.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.