Блог

Вероника Каролин и нейното спасение от болеста

veronika carolinВероника Стефанова (Вероника Каролин), мис Автомобилизъм и висока като небостъргач, е красавица от тези, които магически сякаш са се сдобили с гените на Барби. Зад външността й на кукла обаче живее едно добро сърце, което е готово да сподели това, което се е случило с нея – да попадне в лапите на анорексията, а след нея, както става често – и на булимията.

Тя е от тези примери на хора, които не забравят хранителното нарушение, а говори и споделя за своя път, за да покаже на всички засегнати, че надежда има. Малко хора избират да разказват, а за да го прави тя има конкретна причина. „По време на лечението ми много трудно се доверявах на всички хора, които ми казваха че съм много слаба, че трябва да се лекувам. Не можех да осъзная реално, че имам проблем, защото аз не се чувствах слаба и имах нужда просто от някой, който да ми сподели от личен опит какво да очаквам и как ще премине лечението ми – някой, който вече се е излекувал, разказа ми тя. Тогава имаше една позната на майка ми, която разговаря с мен и ми вдъхна надежда и тогава си обещах, че ако се възстановя някой ден, ще помагам на всички момичета в моето положение, които просто ги подтиквам да преминат към лечение и психотерапия. Моята цел е да ги успокоя и да отидат спокойно на психотерапевт или при нужда в болница„.

Вероника разбира за себе си, че е почувствала за себе си, че се разболява не в един ден, а постепенно, „Започнах да си намалям храната постепенно и имаше периоди, в които това ме радваше. Мислех си, че като не ям това ме прави по-щастлива. В началото, когато свалих първите килограми ми казваха „Ти си толкова слаба, още повече си се разхубавила“ и така реших че това е начина, до момента, в който не знаех колко съм слаба в действителност и когато всички ми казваха, че трябва да спра и да започна да се храня, аз мислех, че ме нападат и че не ме харесват“.

IMG_20160602_072319 При нея след като е приета в болница и започва медикаментозно лечение, тя започва да хапва, но тогава се стига до друг момент – изведнъж се събужда апетита й и „Започнах да ям повече, отколкото да се заситя и тогава започвах да повръщам„. Вероника влиза в друга фаза – на булимията, но след една година излиза от нея. Днес тя е напълно активна, учи и работи, за разлика от преди, когато не е правила нищо.

Това беше моята среща днес с нея – а в линка е видеото, на което разказахме двете с нея в „Денят започва“ по БНТ. 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.