Блог

мамо, нали човек трябва да слуша ума си?

От известно време си мисля да записвам отговорите, които давам на дъщеря си по сериозни въпроси, защото въпросите са интересни, а надявам се – и отговорите. Днешният, зададен по леко провлачения детски начин, ме провокира да започна. 

Не мисля, че е твърде рано да отговарям сериозно на нейните въпроси, защото както казва психотерапевтът проф. Захарина Савова – „приемайки, че децата са твърде малки, понякога изпускаме момента за сериозните разговори“. От друга страна във възрастта на дъщеря ми (5 г) вече има интернализация и да, мисля че това е момента за сериозни отговори. Интернализацията е психологичният процес, при който започваме да приемаме определени твърдения за толкова истинни за себе си, че дори не ги поставяме под въпрос и понякога ни пречат в живота. Такива са „никой не ме обича“ или „хората винаги трябва да си помагат“ и т.н. Записани в най-стария файл на вярванията ни, по-късно можеш да се срешнеш с трудности, защото може пък и това, което си мислиш и си приел за част от себе си просто да не вярно към твоето сега.

Но сега ще се върва на въпроса:

Мамо, нали човек трябва да слуша ума си?
Как да ти кажа мамо, човек трябва да слуша ума си най-много, когато решава задачи или когато прави нещо, което има точен резултат.
Но ако ме питаш за живота, хубаво е да слушаш сърцето си. Когато порастваш може да се случи така, че да забравиш да го питаш и гласчето му да стане много тихо, но въпреки това, опитай се да го слушаш. Сърцето ти най-честно ще ти покаже кой е твой добър приятел или с какво искаш да се занимаваш най-много, кое ти доставя удоволствие, какво да направиш, когато се чудиш. Сърцето ти единствено знае дали ти е ядосано или те е страх. Не оставяй ума си да те кара да правиш неща против сърцето ти. Недей да се оставяш само на това, което главата реши. В главата си събираме знания, но живеем със сърцето си. Колкото и знания да имаш, ако в сърцето не ти е спокойно и истинско, няма да живееш добре.
Но недей винаги да вярваш слушаш само сърцето – чуй и ума си какво има да ти каже. Когато решаваш нещо сериозно и важно за теб последвай сърцето си и след това използвай ума си, за да направиш нещо хубаво от комбинацията от двете.

Още от въпросите на Нади

Илюстрацията е от сайта http://cadeomeuabraco.blogspot.bg/

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.