Блог

рискови фактори за развитието на рак при децата

Поредната ФБ инициатива ме свари неподготвена. Майката майката на приятелка на дъщеря ми си сложи Елза като профилна снимка и аз като кучето на Павлов (Елза! Елза! Елза!) веднага й лайкнах статуса, който обещаваше да ми разкрие каква е инициативата на лично съобщение.

В лично съобщение тя ми написа, че това е кампания против рака при децата и слагането на анимационни герои (тя ми избра Камбанка), заради което тя е и илюстрация тук, цели да повиши вниманието към детските онкозаболявания.

Този тип инициативи са известни като „писмото на св. Антоний“. По-зрелите (зрели като набор 70те-80те години) може би си спомнят писмата в училище – ама такива като написани на хартия и с химикалка, които трябваше да се препишат за пълно щастие поне по 7 пъти. После те минаха в електронен вид.

Вместо да си измия съвеста по лесния начин с просто слагане на анимационна профилна снимка, реших да проуча и лично за себе си какви са факторите за отключването на болеста в нейните проявления и да я изпратя на тези (двама), които харесаха статуса ми.

Рискът от рак при децата се приема за рядък (1% от всички болни от рак)

Най-честият тип рак при децата е левкимия, която според някои изследвания се свързва с пушуне на майката по време на бременоста, некърмените деца и шокиращо – децата без алергии страдат по-често от нея. (източникът Cancer Research UK, линкът е посочен по-долу).
Други са: живот близо до електропреносна мрежа, работа на родителите, вкл. и бащата в среда с химикали, и когато бебето е поело хормони като diethylstilbestrol (DES) и различни видове противозачатъчни, което може да се случи, ако майката не знае, че носи бебе.

В сравнение с 60те години на миналия век броят на заболелите се е увеличил с 40%, като причината още не е установена напълно научно.

Рисковите фактори за рак при децата са различни от тези при възрастните и стила на живот няма общо. Например при големите наднорменото тегло и нездравословното хранене, липсата на физическа активност влияят, но при децата не е така, заради липсата на натрупване.

Промяна в ДНК, която се понякога се наследява от родителите и понякога се развива дори преди раждането.

Излагане на радиация, включително и живот близо до ядрени централи

Пушенето (от страна на майката) влияе при някои видове рак, но не е напълно доказано.

Накрая ще спомена една теория, съществуваща в ню-ейдж философията. Тя е, че от рак страдат хората, които по една или друга причина не са били желани от родителите си по време на бремеността или ако майката е обмисляла аборт. Тогава плода се чувства отхвърлен и впоследствие може да се разболее от това.

За повече информация:
добър източник са
Cancer Research UK, данните, които съм взела от тях са от Октомври 2016
Cancer Org

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.