Блог

рескю капките на д-р бах

Пастилите и капките
лесно стават
част от съдържанието
на дамската ти чанта

Било е преди може би 6-7 години, когато една вечер се оказах в любимото Карго с приятел, който разказваше тъжна любовна история, в която той беше главен герой и от добрата страна. Депресия, отчаяние, тъга, всеки знае как е, и накрая му дадох една от безценностите в чантата ми (откакто съм с деца по-често) – капките за спешна помощ на д-р Бах. 

Д-р Бах е англичанин, който работи в плоскостта на психотерапията, като обаче използва единствено силата на цветята. Затова и терапията му се нарича цветотерапия и няма нищо общо с цветовете. Това не са извлеци от цветя, а цветчета от цветя и дървета, които са седели в пречистена вода на слънце и после са консервирани в първокачествен спирт. Как действат? Мистерията на природата!

Преди години капките бяха налични само чрез поръчка онлайн, но сега, слава Богу ги има и по аптеките, а цената им, макар и на пръв поглед висока, е оправдана, защото ги ползваш и дълго, и за важни неща.

Както при хомеопатията капките имат силен ефект след няколко (20тина) разтръсквания. Специално рескю капките помагат за състояния на стрес, което може да включва както неочаквано злобно включване на колежка/шеф и успешно да заменят билковата комбинация валериан глог и мента в чантата ти хаха, така и ако детето падне, стресне се и т.н.

Вкусът на капките е сладникав, с тръпчивост на алкохол – защото е използвано първокачествено бренди и затова предпочитам за децата да ги слагам в чашата или бутилката вода, но вече има и пастили (бонбони) в различни вкусове, които може би са още по-добра идея за децата в някои случаи. Искам да ти обърна внимание на това, че утешаването със сладко е порочна практика, която води до несъзнателното решение зле ми е и ще ми мине по-лесно, когато хапна нещо сладко и това го казвам като психотерапевт, който се интересува от разстроеното хранене и хранителните разтройства

За красота снимах капките както са, но според мен, като хомеопатичните продукти те трябва да бъдат държани далеч от телефони и т.н., остави ти „моята хомеопатка каза“, това са фини енергии и затова увиването в обикновено домакинско алуминиево фолио ще ги предпази.

„Рескю“ малко ме дразни като наименование и бих го сменила със „спешни“ капки, но както ми каза една приятелка в петък – „еми, вече няма бългаски език за много неща“. Голяма част от мен си предпочита, доколкото е възможно, говоренето на родния език.

Има много литература по въпроса за цветотерапията на д-р Бах, но аз стигнах до книгите на Барбара Мацарела и там си останах, защото повече не ми беше нужно да знам.

Разказвайки ти за приятеля и случката в Карго, си спомням как, тъй като тогава капките не бяха хич известни, близките му се бяха притеснили дали няма да се пристрасти към тях. Няма как, но ако често и в продължение на много месеци ти е нервно или тревожно си мисля,  че някой психотерапевт може да ти е по-полезен, а капките да останат за онези моменти, които се наричат на стар български „уплах“. Други начини за справяне с тревожността съм описала тук.

P.S. Има и крем за натъртвания, ухапвания, ужулвания и т.н. от серията на д-р Бах.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.