Блог

Детският филм на Pixar „Отвътре навън“ – Отиди ти, остави малкото в парка

Накратко – това няма да е новото Замръзнало кралство, въпреки че от рекламата можеш да решиш да заведеш някое дете в предучилищна възраст.

Снощи гледах премиерно тази голяма продукция на Pixar, старателно озвучева на български. Филмът е с поглед към емоциите и чувствата, складирането на спомени, дори несъзнаваното, хитро обяснение на абстрактното мислене, още обща психология и всичко това облечено с анимационни герои в 3D. В края на филма, в един от драматичните моменти, звънко момчешко гласче попита „Скоро ли ще свърши?“, което накара част от хората да се засмеят леко, защото децата до тях вече ги бяха попитали същото.

В imdb.com филмът още преди премиерата си, има рейтинг от 9.1 при 2106 видели го – напълно заслужено. Въпреки че силният Все още Алис, оскаровата роля на Джулиън Мур е с 7.5, ноооооо оценката за анимационния филм е там някъде – при високите.

Отвътре навън е категоризиран като PG, което по британския критерий е за деца над 8 години, но може би идеалната възраст на публиката е около 11 – на колкото е и Райли, героинята. Тя се премества със семейството си от един в друг град и наблюдаваме паралелното какво се случва в главата и как се държи. Филмчето е направено с усмихнат поглед към случващото се в главите на тийнейджърите, че и на възрастните, и заради това е идеално да се гледа с тийнове.

В главата на Райли са се настанили Радост, Тъга, Бяс, Страх и Отврат. Тези петимата я карат да прави едно или друго (съзнанието), тя трупа спомени (някои от тях изчезват) и т.н. Краят е холивудски, но това няма значение, защото остава като хубава тема за разговор с детето ти – например да го попиташ кой говори в него най-силно в някой момент, когато не разбираш какво му е – Бяс, Тъга, Страх?

трейлър към филма

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.