Блог

йога/неде/лен ден

Горе-долу 12 години от първите ми целенасочени занимания с йога. Първи мащабно организиран Международен ден на йога в България днес. За това време с радост наблюдавам, че йога все по-малко се свързва с „факирите, идвали в България през 60те“; „Моят приятел слона“, Людмила Живкова, езотерични практики, единствено и само Венцислав Евтимов и „Киров“ (NB: значението на В.Е за разпространието на йога у нас е неоспоримо) и все повече става част от живота на много хора, като слава Богу, не всички от тях носят оранжево – един доста капризен цвят към тона на кожата.

Харесаха ми толкова много неща на събитието в НДК – наситената програма, включваща работа в три зали. Представянето на много школи и практиките, следващи една след друга в обмислена последователност, с изчакване и мир; добронамереният, Хари Ом стил на отношение на организаторите; хората, които се усмихваха; присъствието на деца; грижата за дребни наглед детайли, но така важни при струпването на много хора като информация, разположена на видно място; доброволци, раздаващи торбички, в които да сложиш обувките си по време на практиките; еднаквите нови оранжеви постелки, подредени с уважение към личното пространство между участниците; доброто озвучаване; присъствието в социалните мрежи и редовните ъпдейти във Facebook и живото излъчване в YouTube; вкусната храна – да, това за мен е важно на обяд; безплатният, но най-вече – отворен и охраняван гардероб. Чудесно организирано пространство!

Преди 12 години, когато започнах да се занимавам с йога, залите бяха толкова малко и информацията не толкова достъпна. Сега йога студиа има почти във всеки квартал; беше публикувана на български книгата Асана Пранаяма Мудра Бандха, има и много красиви места за практики; йога се предлага като занимания и в детските градини, а хората, които се занимават с йога все повече го включват в ежедневието си и не парадират, а се наслаждават.

Време и за самореклама – в идващите месеци с Йовита Иванова, Божана Нешева-Минкова и издателство Хермес също ще завършим йога-проекта си, но за това – скоро.

Тръгнах си от от Международния ден на йога и с тази препоръчана ми музика на Mirabai Ceiba, която добавям към музиката на Снатам Каур.

Божественото в мен се прекланя в божественото в теб! Хари Ом!

‪#‎yogaday‬ ‪#‎yogadaybulgaria‬ #йога #йогакарти #детелинастаменова

Снимки: Личен архив; http://moviespix.com/

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.