Блог

тази жена е на 37 години и тежи 18 кг и 144 грама…

40 паунда са точно 18,1437 грама… Проверих го около 10 пъти преди да го напиша. Жертва е на анорексията – а анорексията и другите хранителни разтройства не са само за манекенки и моделки. Те са болести като всички други – и въпреки че белите жени най-често страдат от тях, западната култура на обожестване на слабото тяло ги пренася по целия свят.

37 годишната Рейчъл Фарок живее с анорексия от 10 години и преди месец публикува видео в YouTube и откри акаунт в GoFundMe, в което се помоли за помощ, за да събере средства да отиде в единствената клиника, която може да я приеме – защото теглото й е толкова ниско, че много болници не могат да я хоспитализират, защото не покрива минималните изисквания за тегло. В момента на снимане на видеото Рейчъл Фарок приема дневно 25 калории (за справка: това е да живеееш на половин краставица дневно или на цял домат среден размер – не заедно, а поотделно. 6 череши са около 25 калории). Сигурно си казваш – „Ами да вземе да яде!“. Обаче в нейния случай изяждането на филия хляб може да я убие, защото организмът й не може да приема храна заради промените в метаболизма, които се случват при толкова рязка загуба на тегло…

Тази снимка е „Преди“

Публикувам тази история в блога си, защото всеки може да каже „това на мен не може да ми се случи“. Рейчъл също е подминавала тези истории. Преди десетина години тя тежала нормалните 58 кг, работила в средна компания, ходела на фитнес и носила проблемите, които повечето хора имат на гърба си. Загубила работа и всичко излязло извън контрол. В началото решила да свали няколко килограма за плосък корем, после още два и после загубила представа в огледалото колко е слаба.

Анорексията е сериозна болест, а не каприз, който лесно може да бъде преодолян, затова… не прекалявайте с перфекционизма и стремежа към малките цифри, написани на кантара…

Лечението на анорексия се извършва с общите усилия на психотерапевти и психиатри. Работя с хора с хранителни разтройства – за записване на часове за консултация се свържете с мен.Анорексия невроза е призната болест по МКБ-10.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.