Блог

демоничен разказ с п.к. яворов и една шега

лора каравелова и яворов

тия дни си говорихме лора (по фамилия не е каравелова) и се сетих за разказа на кристин димитрова за яворов демонът-любовник – един от най-добре замислените и осъществени кратки истории на български автор от ново време.

в линка, който давам горе има и други нейни работи, които не са за изпускане и в частност това за четенето, писането и защо в четенето можем да намерим отговори, но демонът-любовник е класика.

изкушавам се с copy/paste да го сложа отдолу, но сърцето ми на човек, чел закона за авторското право не ми дава да го направя без разрешение, затова ето това е линк към разказа.

и както се бяхме заговорили с лора (съвпадението е случайно, а може би не), се сетих за онази история на ценко минкин, композиторът, който прилича поразително на яворов, знае го и дори си прави шега с това. историята, на която цвиля, откато я чух, е следната:

ценко минкин един ден решил да се пошегува с прочутата си прилика и отишъл в къщата-музей на поета. било мръкнало, от онези призрачни часове, позвънил на вратата и казал на уредничката:
– прибирам се в своя скръбен дом…
жената, ясно, припаднала, сигурна, че е видяла призрак…

за тези, които не са чели двата тома на михаил кремен романът на яворов използвам случая за им ги препоръчам.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.