Блог

за феминизма и българските жени в политиката

вчера тази сценка излезе снимана под различни ъгли и коментарите не закъсняха с отрицателен тон към двете дами. „диван чапраз“ е най-шеговития от тях. г-жа цачева е за втори мандат председател на народното събрание (върховната институция у нас според конституцията), а г-жа кунева е бивш еврокомисар.

каква е драмата? мъжете спокойно са се настанили, а само двете дами стоят прави. не изключвам варианта, в който двете са застанали така за снимката, но въпреки това се е получило некинематографично и неуважително към жените.

в момента има едно щастливо възраждане на феминизма в световен мащаб, който се отличава с миролюбиво, но твърдо защитаване на женските права по елегантен начин, като този, който показа ема уотсън пред оон (въпреки че жизнерадостния анархо-феминизъм на джърмейн гриър винаги ще ме подпалва).

но: тези жени са първият българин-еврокомисар и първата жена два пъти последователно председател на народното събрание. тези жени са постигнали повече от около 3,500,000 български мъже. ако ТЕ нямат самочувствието да разбутат малко мъжката пасмина и да седнат, то… значи трябва следващия път да го направят. правата на жените рядко се дават от мъжете просто така и щом дори тези две жени трябва да си ги поискат, какво да правим ние?
ще трябва да си ги искаме всеки ден, няма да ни го дадат даром.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.