Блог

Чудите се какво добро да направите днес? Подкрепете „В“ като вагина“

Наскоро ми направи впечатление един проект за женско здраве и образование, а който ме познава е наясно, че в това отношение силно напомням на митичното куче Цербер  и за мен това жените да имат качествена и добре поднесена информация за телата си е е от изключителна важност. В славното си минало винаги съм следвала създаденото от мен правило [в сп. Cosmopolitan], че всяка друга здравна страница може да не бъде публикувана, но не и гинекологичната.

Рая Раева и Светла Баева

„В“ като вагина“ е книга, за която се събират в момента чрез дарения пари за печата й. Това е проект на Fine Acts и БХК, която ще се раздава безплатно в училища, ще бъде достъпна безплатно онлайн и е създадена от български автори и художници. Остават 23% до набирането на средствата и ако днес имате желание за някое добро дело – действайте! Може да им помогнете с дарение през платформата IndieGoGo. 

Срещнах се със Светла Баева (33), директор кампании във Fine Acts, организация, глобална платформа за свързване на активисти да работят съвместно по проекти свързани с правата на човека, използвайки изкуството, така че правата на човека да бъдат комуникирани по-добре и активно и съответно да променят обществени нагласи и Рая Раева (26), от комуникационния екип на Българския хелзински комитет, най-голямата правозащитна организация в страната.

Детелина: Да започнем от главата за краката – как наричате женските интимни органи в книгата?

Светла// Полови органи. На български още се използва идващотото латински – „pudeo“ означава „срамен“ и така са широко застъпени формулировки като „срамните части“, „срамното окосмяване“, което на психологическо ниво се наслоява като говорене за женското тяло и гениталии. Рая// Ние на няколко пъти се казваме в книгата, че няма нищо срамно и няма защо жените да се чувстват засрамени от тялото си

Детелина// Опитвам се да си спомня, но не си спомням да съм чувала да се казва някога на момчетата, че имат срамни части.

Светла// В книгата говорим именно за  тези митове – за отношението на една жена към собственото й тяло и се опитваме да създадем по-позитивното му приемане, защото този срам, това нежелание да се говори, тези табута водя до проблеми в различни други сфери – дали това са хранителни разстройства, дали това са проблеми с взаимоотношения с партньорите и нямаш думи какво ти се случва, какво не ти е ок. Много е важно да израстваме с правилните думи, с които да описваме как се чувстваме и какво се случва в телата ни.

Детелина// Ще могат ли родителите да се чувстват комфортно, докато четат текстовете в книгата и гледат илюстрациите към нея?

Рая// Няма причина да не се чувстват комфортно. В описанието казваме, че това е книга предимно за момичета, за момчета, но също и родителите, които искат да я прочетат. Дори и аз в работата си по текста открих неща, които не знаех. Няма възраст на която да не можеш да научиш нещо по тази тема, която, особено в България не е изговорето достататъчно изговорено в семействата, помежду ни и в училище. Светла// Има страх в темата за женското тяло, разговорите за менструацията, сексуалноста, секса, това са още табу теми.

Детелина// Ако аз съм една родителка или родител, която търси информация или просто реши да прочете този пост и реши да ви помогне, защо да го прави?

Рая// В сайта ни vaginamatters.com може да намери информация за проекта ни. Vagina Matters ще е името на книгата на англоезичното издание на българската книга „В“ като вагина 

Детелина// Но вагина е само една част от женските гениталии… но значи, че една от задачите ви, малко по-идеалистична и дългосрочна е, да заместите общоприетата жаргонната реч да намерите дума, която да не е със знак 18, и да намерите коя дума е по-приемлива за обществото, независимо дали вулва или вагина?

Светла// Да, това е една от част от вулвата. Жените трябва да имат правилните думи – дори когато отидат на гинеколог да могат да опишат проблемите си, а не да се отнасят със срам и неудобство. Това е тялото ни и няма от какво да се притесняваме. Рая// Липсва разговор за секс или е често доста вулгарен и обиден. Направихме експеримент как хората наричат своите полови органи и получихме много странни отговори, които сме включили в книжката. Светла// Тези думи показват отношението на обществото и самите жени към половите органи на жената. Ние започвахме този проект доста отдавна, преди година и половина. Първо стартирахме със съдържанието – да изследваме различните аспекти на женското сексуално здраве, четохме изследвания, видяхме какво са направили други хора в тази сфера, за да създадем първо съдържанието, което с приятелски тон и съвременно, говорим за тези проблеми, защото освен младите и жените на 20 и нещо и 30 и нещо ще намерят и информация, която да научат. Основната ни цел са момичета на 14 до 19 години – тогава се затвърждават основните митове, начин на комуникация, това е много важно, защото в България е много ниска възрастта за започване на сексуален живот.

Детелина// Каква според вас e причината?

Светла// Именно заради липсата на сексуално образование. Ние се фокусираме върху това, което знаем, а ние знаем, че няма задължителна сексуална програма в училище – училищата сами избират дали въобще да засегнат тази тема и когато решат го направят, не знаем какви информационни материали използват. Знаем, че само 10% от училищата имат накакви часове по сексуално образование, като това беше включено в данни на омбудсмана от преди 2 години. Това показва, че реално има нужда от такова образование. Иначе децата са оставени на самотек да намерят тази информация и ако децата не получат подходящо отношение от родителите си, информацията идва от приятелки, приятели, от интернет, от форуми, в които се пишат много неща, разпространяват се митове, като това съответно води до много проби и грешки, някои отгрешките понякога са и доста страшни – това е свързно със заразяване от сексуално предавани инфекции и нежелана бременност и други случки – насилие или нещо друго, и също са оставени да научават от порно филмите, така че година работихме и проучвахме темата. Защо реално се фокусирахме върху момичета? Липсата на адекватно сексуално образование засяга непропорционално повече момичетата спрямо момчетата. България се нарежда с Румъния като държава в ЕС с най-много нежелани бременности във възрастта 14-19, така че тази статистика ни мотивира да направим тази книга за момичетата.

Детелина// А книга специално за момчета ще направите?

Светла// Надявам се да стигнем и до там, защото момчетата също имат нужда да разберат как да стигат до социални отношения и сексуални, които са базирани на уважение и достойнство, така че и това има нужда да бъде направено.

Детелина// Имате ли амбицията книгата ви да стане „новата“ Мъжът и жената интимно, която много от предишните поколения са намирали сложена в библиотеката с цел да се самообразоват, защото на родителите им им е било неудобно да си говорят?

Светла// Преди няколко седмици си говорихме за тази книга, защото тя е била доста погресивна за времето си, така че се надявам! Рая// Надявам се поне наполовина толкова разпространена, защото ще я бъде достъпна безплатно, тя ще бъде качена и на сайта ни в електронен вариант, когато е готова именно за да може всеки, който има нужда от нея, да може да стигне до нея. Това е най-големия ни приоритет – да бъде достъпна. Искахме тонът да е приятелски, илюстрациите също. Да няма нищо, което да те сочи с пръст, да не е назидателно и да ти казва да се чувстваш виновна. Искахме да е сериозно, защото темите е сериозни, а езикът да е говорим и да имаме много илюстрации. Започнахме от идеята книгата да е около 50 страници, в момента сме над 200. Светла// Много са темите и пак не ни се струва достатъчно изчерпателно, но в нея насочваме към източници, в които вече може всеки да задълбае, за да научи повече. Това са достоверни източници, като избрахме и се свързахме с партньори, които работят по темата на сексуалното образование от години. Партньори са ни LoveGuide, работят в училищата, имат youtube канал, те са ни партньорите, съответно основателката им Николета Попкостадинова е и наш консултант. За нас беше важно информацията да бъде потвърдена от експерти лекари, акушерки, медицински лица. Искахме повече хора да припознаят тази книга като тяхна по някакъв начин, да са допринесли с коментари. Имахме много версии, беше важно да минем през този етап на консултации и обсъждане.

Детелина// Доволни ли сте?

Светла// Да! Ние не можем да повярваме все още, защото вече дълго време работим по нея, това е първата българска илюстрирана книга за сексуално образование. На пазара има други, които са преводни и съответно работим с български илюстратори, които са направили нещо много добро за България, но и за Европа и се надяваме, че в бъдеще други държави, които имат такива проблеми ще могат да я използват, като плановете да ще им я предоставим безплатно и да я превеждат свободно.

Детелина// А книгата ще се продава ли? Доколкото разбирам идеята е да бъде раздавана?

Светла// В момента тече в IndieGoGo кампания за набиране на средства, за да покрием печата на книгата, защото е скъпо е да се отпечата такъв обем, имаме над 200 страници и 150 илюстрации. Нашият труд не е калкулиран в тези пари и плановете са 1,500 копия ще отидат за нашите партньорите  от LoveGuide, които работят в над 40 училища. Тези книги веднага ще влязат в работа веднага, което е много важно за нас – да влезем с хора, които вече работят в сектора, а не да правим нещо отделно – смятаме, че колаборациите са важни и няма нужда от съревнование между организациите и проектите, така че тази симбиоза беше важна за нас. Отделно имаме 500 бройки, които ще бъдат раздадени на хората, които са подкрепили проекта.

Детелина// Във вашите пакети за дарение, които спрямо дадените средства, дарителите получават и книгата.

Светла// Реално, помагайки с по-висока сума дарителят не само получава книгата и подпомага печата, но и подарява на две момичета книгата.

Детелина// Аз когато чуя някоя добра идея и се запалвам и си представям как някой директор или директорка на училище си казва „О, това е много добро“, може ли да поръчам 500,000 бройки?

Светла// Реално ние ще можем, ако някой реши си поръча допълнително ще може да го направи, но пак ще подчертая, че книгата ще я има напълно достъпно и онлайн. Но в момента проекта е за набиране на средства на първите безплатни бройки. Ние се надяваме да се свържем и с някоя издателска къща и да видим как това може да се продължи като проект и да видим какво може да се получи. Ние буквално сме в етап на развитие и получаваме подкрепа от всякакви страни. Наскоро и една ай ти фирма ни подкрепи с 500 лв, т.е. получаваме подкрепа различни места.

Детелина// Разкажете ми за илюстрациите, на кого са?

Рая// След като приключихме с процеса на проучване се свързахме с две илюстраторки, чиято работа много харесваме заради таланта им – Борислава и Михаела Караджови. Те са сестри и работят страхотно заедно и са доста чувствителни към теми, свързани с правата на жените, насилието и изобщо и те прегърнаха идеята. Ние им показахме текста, първи чернови, и добре си паснахме и книгата започна да оживявава благодарение на тяхната работа и вече виждаме резултата.

Детелина// Виждам голям смисъл в проекта ви от две страни – няма качествено образование, на родителите им е неудобно да говорят, а от друга, защото съм майка на момичета и това, което правите е стойностно.

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.